Award Winning Home Design

Award Winners Before and After


This project has won the following awards:

See this project in our portfolio.

  • 2010 CotY Residential Universal Design
  • 2010 American Society of Interior Designers (ASID) 2nd Place (Kitchen)
  • 2010 American Society of Interior Designers (ASID) 3rd Place (Specialty Design)
  • 2010 Master Design Bronze Award for Kitchen $50,000-$100,000
  • 2010 National Chrysalis Award for Residential Universal Design
  • 2010 San Diego Home/Garden Lifestyles 2010 Best Kitchen


The clients for this remodel were a young couple with three children. The husband has been in a wheelchair for most of his life. When they moved into the home, the family appreciated its size and its location, which offers a spectacular view, but many of the house's features were inconvenient for the husband and interfered with his everyday life. Because the family plans to live in their house for many years to come, they decided to take the steps necessary to make the surroundings more accessible, while also adding to the beauty and livability of their space.

Jackson Design and Remodeling remodeled the kitchen, living and dining areas and created an expansive outdoor living area. We followed the clients' desire to implement many features of universal design, while carefully avoiding a clinical appearance. The clients wanted visitors to the home to be unaware that any universal design elements were used. We created a beautiful new environment for the family, with modern lines, interesting textural elements, greatly enhanced functionality, and a design that embraces the majestic nature right outside their living area. The family loves to entertain and now has ample space to do so in comfort and style. Our design strategy embraced the essential principles of universal design: providing the same means of use for people with diverse abilities, flexibility of use, simple and intuitive design, perceptible information, tolerance for error, low physical effort, and size and space for approachable use. The result is a stunning home, accessible and usable for all.

Back to Awards.

2010_Coty_ResidentialUniversalDesign_After1 2010_Coty_ResidentialUniversalDesign_After2

The existing kitchen was a dark, heavy and dated embodiment of 1980's design and the space was difficult to navigate in a wheelchair. The clients wanted a significantly higher level of design and function, with fresh modern appeal. Our design strategy included close attention to the color and texture of materials.


Organizing systems in the drawers minimize clutter. The drawers are stainless steel instead of the standard wood, befitting the modern attitude of the home.