2015 CotY Award for Residential Kitchen Over $150,000

Award Winners Before and After

2015 CotY Awards for kitchen over 150k

This project has won the following awards:

See this project in our portfolio.

  • 2015 National Chrysalis Award for Kitchens Over $150,000
  • 2015 National CotY (Contractor of the Year) Award for Residential Kitchen Over $150,000
  • 2015 Regional CotY (Contractor of the Year) Award for Residential Kitchen Over $150,000

PROJECT SUMMARY:

A well-travelled couple with an appreciation of European aesthetics wanted to dramatically open up their kitchen and living areas and connect visually to their home's lovely natural environment. The existing kitchen was a series of separate areas with little relationship to each other or the outdoors. After several structural changes, including the removal of walls, windows, doors and a fireplace, one expansive space was established and defined by a balanced rhythm of wood beams in the ceiling. The interplay of textures with the clean lines of the open floor plan now creates an engaging design for family life and entertaining in this natural modern kitchen.

After the addition of many windows and folding glass doors, the kitchen now integrates with the natural surroundings, creating a calming sense of indoor/outdoor living. Several types of wood are contrasted with the glossy sheen of white cabinetry and countertops. Throughout the kitchen, rectangles of white and dark colors and open and closed spaces create an intriguing visual duality.

Back to Awards.

2015 CotY Contractor Award for Residential Kitchen - Before 1

The original kitchen was cramped and dark with separate spaces and no real senses of place.

2015 CotY Contractor Award for Residential Kitchen - After 1

After several structural changes, including the removal of walls, windows, doors and a fireplace, one open space was established. When a ceiling beam was proven necessary to structural integrity, the designer repeated a series of beams with pleasing symmetry and rhythm.

2015 CotY Contractor Award for Residential Kitchen - Before 2

The existing design was dated, dark and claustrophobic. There was no sense of connection to the natural surroundings.

2015 CotY Contractor Award for Residential Kitchen - After 2

At the new extra long island, guests gather at one end with bar seating defined by a pair of clear "bubble" lights and survey the expanse of the kitchen and living area, which is now one clean space looking out onto the garden and pool outside.

2015 CotY Contractor Award for Residential Kitchen - Before 3

In the original kitchen a closet in the dining area stood in as a makeshift pantry. For clients who appreciate home cooked meals and entertaining, the pantry was always a frustration.

2015 CotY Contractor Award for Residential Kitchen - After 3

Inside the new pantry, small appliances and abundant storage create a station that resembles a second "mini kitchen" where the clients can prepare meals and store ingredients, keeping the main kitchen clutter-free.

2015 CotY Contractor Award for Residential Kitchen - Before 4

The original dark kitchen, with limited storage and awkward navigation did little to inspire entertaining and was frustrating for people who love to cook at home.

2015 CotY Contractor Award for Residential Kitchen - After 4

The live edge rosewood table was handmade with meticulous detail from the inspiration of one piece of wood the clients discovered. The designers matched wood grains, built iron legs and showcased the bronze butterfly connection to create this one-of-a-kind element.