2015 Master Design Honorable Mention for Whole House $300,000-$700,000

Award Winners Before and After

HGTV Fresh Faces of Design: 2015 Category Winner: Kitchen + Dining

This project has won the following awards:

See this project in our portfolio.

  • 2015 Master Design Honorable Mention for Whole House $300,000-$700,000

PROJECT SUMMARY:

For a couple with two children who value art and family, love to cook large Italian meals, and frequently entertain, their Rancho Santa Fe home was limiting and uninspiring. The wife is a retired ballet dancer who appreciates both classic form and modern artistry. The clients wanted a more cohesive floor plan with much more natural light. They hoped for a space both elegant and welcoming, in keeping with their artistic, yet relaxed and unpretentious personalities.

The primary architectural design decisions were to relocate the kitchen to maximize the appreciation of the amazing natural vista, define the kitchen as a central gathering space, and integrate the other living spaces for a more open flow. In the kitchen, six foot high windows and French doors in striking black allow abundant natural light to flow in. The breakfast area is now one of the family's favorite places to spend time, surrounded by beautiful, 280 degree views. The family room, once barely used because of its position in the home, is now a welcoming retreat. Previously a cramped space with rooms inexplicably positioned to ignore its incredible natural surroundings, this magnificent home now balances striking classical and contemporary elements in an expression of graceful chic that fully embraces the outdoors.

Back to Awards.

HGTV Fresh Faces of Design: 2015 Category Winner: Kitchen + Dining  - Before 1

The original kitchen was placed in a part of the home that failed to take advantage of spectacular surrounding views. The room was dark and outdated.

HGTV Fresh Faces of Design: 2015 Category Winner: Kitchen + Dining  - After 1

Relocating the kitchen significantly increased natural light and connected the room to the rest of the living space with graceful, efficient flow. The classic black, white and gold palette is balanced by the contemporary feeling of clean, disciplined lines.

HGTV Fresh Faces of Design: 2015 Category Winner: Kitchen + Dining  - Before 2

The baffling placement of the original kitchen isolated it from the rest of the home, obscured the best views, and cut off the breakfast area.

HGTV Fresh Faces of Design: 2015 Category Winner: Kitchen + Dining  - After 2

The breakfast area is now a beautifully open, light-filled space connected to the rest of the home and to the natural surroundings with French doors in stylishly bold black.

HGTV Fresh Faces of Design: 2015 Category Winner: Kitchen + Dining  - Before 3

Dark and neglected, the previous family room was wasted space in the large home. It was removed from any other common area so the family spent very little time there.

HGTV Fresh Faces of Design: 2015 Category Winner: Kitchen + Dining  - After 3

In addition to relocating the family room, the new design transformed the space planning to create more connection with the kitchen. In its new location next to the repositioned kitchen, the family room is now a bright and welcoming space for relaxing and entertaining.

HGTV Fresh Faces of Design: 2015 Category Winner: Kitchen + Dining  - Before 4

The overall mood of the existing home was disconnected, heavy and dark. The family room was positioned in the back of the home and rarely used.

HGTV Fresh Faces of Design: 2015 Category Winner: Kitchen + Dining  - After 4

The new family room is now central to the home's layout, a place to gather, relax and enjoy company at any time of day.

HGTV Fresh Faces of Design: 2015 Category Winner: Kitchen + Dining  - Before 5

One of the original kids' bedrooms was dark and unwelcoming, with little detail and no visual relationship to the home's design.

HGTV Fresh Faces of Design: 2015 Category Winner: Kitchen + Dining  - After 5

This new bedroom for the clients' pre-teen was carefully planned to grow with him, placing an emphasis on clean design. The home's black and white theme is interpreted with contemporary, masculine elegance. Street-inspired wall art injects a youthful spirit.

HGTV Fresh Faces of Design: 2015 Category Winner: Kitchen + Dining  - Before 6

The original laundry room was cramped and cluttered with little room for completing chores with any sense of efficiency or pleasure.

HGTV Fresh Faces of Design: 2015 Category Winner: Kitchen + Dining  - After 6

Luxurious materials distinguish the spacious new laundry room. A marble backsplash and classic color palette convey elegance.