2015 Master Design Silver Award for Kitchen More Than $150,000

Award Winners Before and After

2015 Master Design Silver Award for Kitchen More Than $150,000

This project has won the following awards:

See this project in our portfolio.

  • 2015 Master Design Silver Award for Kitchen More Than $150,000
  • HGTV Fresh Faces of Design: 2015 Category Winner: Kitchen + Dining

PROJECT SUMMARY:

For a couple with two children who value art and family, love to cook large Italian meals, and frequently entertain, the kitchen in their Rancho Santa Fe home was limited in its functionality and style. The clients wanted a far less isolated kitchen with much more natural light. They hoped for a space both elegant and welcoming, in keeping with their artistic, yet relaxed and unpretentious lifestyles.

The primary architectural design decision was to relocate the kitchen to maximize the appreciation of the amazing natural vista and define the kitchen as a central gathering space. The new island is the centerpiece in a room that balances perfect form with structured rhythm. The graceful molding detail on the ceiling frames the island and brings human scale to the space. A precise row of geometric pendants in an antique brass finish illuminates with comforting order and warmth. Four white leather stools allow for conversation while cooking.

Six foot high windows and French doors in striking black allow abundant natural light to flow through the new openness of the space. A palette of white and ebony with glimmers of antique brass establishes a classic mood balanced by the contemporary attitude of stainless steel. The breakfast area is now one of the family's favorite places to spend time, surrounded by beautiful, expansive views.

Back to Awards.

2015 Master Design Silver Award for Kitchen More Than $150,000  - Before 1

The original kitchen was awkwardly placed in the home's floor plan, isolated from the rest of the living space. Glass doors blocked the flow from the kitchen into other areas of the home .

2015 Master Design Silver Award for Kitchen More Than $150,000  - After 1

Relocating the kitchen significantly increased natural light and connected the room to the rest of the living space with effortless, efficient flow.

2015 Master Design Silver Award for Kitchen More Than $150,000  - Before 2

The existing sink area was dark and cramped in a scale that made little sense in such a large, stately home.

2015 Master Design Silver Award for Kitchen More Than $150,000  - After 2

In the new sink area, the six foot high windows were designed in a corner wrap that brings the amazing views of natural surroundings into the space. A large stainless steel sink framed by two dishwashers is perfect for a couple who loves to entertain.

2015 Master Design Silver Award for Kitchen More Than $150,000  - Before 3

The cooktop in the existing design was not only unappealing, it was also unsafe. For a couple who love to cook and entertain at home, the space was frustrating and uninspiring.

2015 Master Design Silver Award for Kitchen More Than $150,000  - After 3

The cooktop area is now a dazzling space with a showpiece backsplash in Calacatta Honed Marble, granite countertops in Brown Antique Satin, and a custom hood in a sleek, modern design.

2015 Master Design Silver Award for Kitchen More Than $150,000  - Before 4

The baffling placement of the original kitchen isolated it from the rest of the home, obscured the best views, and cut off the breakfast area.

2015 Master Design Silver Award for Kitchen More Than $150,000  - After 4

The breakfast area is now a beautifully open, light-filled space connected to the rest of the home and to the natural surroundings with French doors in stylishly bold black.

2015 Master Design Silver Award for Kitchen More Than $150,000  - Before 5

A free-standing cabinet tucked away in the old hallway was the "home office" and homework area in the existing design.

2015 Master Design Silver Award for Kitchen More Than $150,000  - After 5

A nook now situates the computer in the breakfast area where the family can easily interact during homework and meal times.