2016 ASID (American Society of Interior Designers) Award for Kitchens - 2nd Place

Award Winners Before and After

2016 CotY awards for Residential Kitchen   60k-100k

This project has won the following awards:

See this project in our portfolio.

  • 2016 ASID (American Society of Interior Designers) Award for Kitchens - 2nd Place
  • 2016 CotY (Contractor of the Year) Award for Residential Kitchen Over $150,000
  • 2015 Master Design Silver Award for Kitchen More Than $150,000
  • HGTV Fresh Faces of Design: 2015 Category Winner: Kitchen + Dining

PROJECT SUMMARY:

Once a cramped and isolated space inexplicably positioned to ignore its incredible natural surroundings, this magnificent kitchen now balances classical and contemporary elements in an expression of graceful chic that fully embraces the outdoors. For a couple with two children who value art and family, love to cook large Italian meals, and frequently entertain, the kitchen in their Rancho Santa Fe home was limited in its functionality and style. he wife is a retired ballet dancer who appreciates both classic form and modern artistry. The clients wanted a far less isolated kitchen with much more natural light. They hoped for a space both elegant and welcoming, in keeping with their artistic, yet relaxed and unpretentious lifestyles.

The primary architectural design decision was to relocate the kitchen to maximize the appreciation of the amazing natural vista and define the kitchen as a central gathering space. Six foot high windows and French doors in striking black allow abundant natural light to flow through the new openness of the space. A palette of white and ebony with glimmers of antique brass establishes a classic mood balanced by the contemporary attitude of stainless steel. The breakfast area is now one of the family's favorite places to spend time, surrounded by beautiful, expansive views.

Back to Awards.

2016 ASID  Award for Kitchens - 2nd Place - Before 1

The original kitchen was awkwardly placed in the home's floor plan, isolated from the rest of the living space. Glass doors blocked the flow from the kitchen into other areas of the home.

2016 ASID  Award for Kitchens - 2nd Place - After 1

Relocating the kitchen significantly increased natural light and connected the room to the rest of the living space with effortless, efficient flow. The windows are one of the most striking elements in the new design.

2016 ASID  Award for Kitchens - 2nd Place - Before 2

The existing sink area was dark and cramped in a scale that made little sense in such a large, stately home. The kitchen location was not designed to take advantage of the home's most stunning views.

2016 ASID  Award for Kitchens - 2nd Place - After 2

In the new sink area, the 6' high windows were designed in a corner wrap that brings the amazing views of natural surroundings into the space. A large stainless steel sink framed by two dishwashers is perfect for a couple who loves to entertain.

2016 ASID  Award for Kitchens - 2nd Place - Before 3

The original island in the kitchen was standard fare - small, dated and dark with little functionality.

2016 ASID  Award for Kitchens - 2nd Place - After 3

The new island is the centerpiece in a room that balances perfect form with structured rhythm. The geometric molding detail on the ceiling frames the island and brings human scale to the space. A precise row of square pendants with an antique brass finish illuminates with comforting order and warmth.

2016 ASID  Award for Kitchens - 2nd Place - Before 4

Appliances in the existing kitchen were awkwardly placed and surrounded by a jumble of dark, outdated cabinetry.

2016 ASID  Award for Kitchens - 2nd Place - After 4

Custom cabinetry built to look like a piece of stately furniture allows convenient and functional access to appliances while sustaining the poise of the design. Abundant storage throughout the space is accessed with chic antique brass pulls that echo the pendant quartet above the island.

2016 ASID  Award for Kitchens - 2nd Place - Before 5

The cooktop in the existing design was not only unappealing, it was also unsafe. For clients who love to cook and entertain at home, the space was frustrating and uninspiring.

2016 ASID  Award for Kitchens - 2nd Place - After 5

The cooktop area is now a dazzling space with a showpiece backsplash in Calacatta Honed Marble, granite countertops in Brown Antique Satin, and a custom hood in a sleek, modern design.

2016 ASID  Award for Kitchens - 2nd Place - Before 6

The baffling placement of the original kitchen isolated it from the rest of the home, obscured the best views, and cut off the breakfast area.

2016 ASID  Award for Kitchens - 2nd Place - After 6

Now open and fluid, the kitchen is beautiful and stylish while also offering the homeowners a highly functional environment for spending time with family and entertaining. Oak flooring with a distinct dark brown stain and a hint of whitewash contributes to a unified feeling in the space.

2016 ASID  Award for Kitchens - 2nd Place - Before 7

A free-standing cabinet tucked away in the old hallway was the "home office" and homework area in the existing design.

2016 ASID  Award for Kitchens - 2nd Place - After 7

A nook now situates the computer in the breakfast area where the family can easily interact during homework and meal times.

2016 ASID  Award for Kitchens - 2nd Place - After 8

The family loves their new kitchen, now a centerpiece of their home where they feel relaxed, energized and connected to their gorgeous surroundings. Epitomizing graceful chic, the kitchen offers comfortable and efficient function and inspires elegant entertaining.