2016 CotY (Contractor of the Year) Award for Residential Bath $25,000 to $50,000

Award Winners Before and After

2016 CotY awards for Residential Bath 60k-100k

This project has won the following awards:

See this project in our portfolio.

  • 2016 CotY (Contractor of the Year) Award for Residential Bath $25,000 to $50,000

PROJECT SUMMARY:

Designed for a couple who lived in Japan for two decades, this master bath balances the beauty of treasured memories with modern, functional space. When the husband retired from the military after 20 years stationed on the island of Okinawa in Japan, the homeowners settled in Oceanside with their three kids. They wanted their master bathroom to be a relaxing retreat from a busy family schedule, with a distinctive look reminiscent of their time overseas. The centerpiece of the new space is a deep bathtub filled from above, inspired by the traditional Japanese "furo" or "yubune." A precursor of the American-style hot tub, the traditional furo is designed to be used less for washing and more for long, relaxing soaks. A large shower with a pebble tile floor and gleaming tile emphasizes a refined sense of simple luxury in the room.

With thoughtful space planning, lush materials, and a focus on natural light, the bathroom was completely transformed within its original footprint. Space and function were dramatically enhanced with abundant storage, including a generous linen closet. Designed as a place to relax, linger and reflect on personal memories of Japanese design, this luxurious retreat is a delight for the senses.

Back to Awards.

2016 CotY Contractor Award for Residential Bath - Before 1

The existing bathroom was dark and crowded. The cabinetry was dated and storage was limited, including a small linen closet that offered little capacity or style.

2016 CotY Contractor Award for Residential Bath - After 1

The tub, shower and toilet now sit on a "deck" created from porcelain tile with a remarkable resemblance to wood. Thoughtful space planning makes efficient use of the room's narrow shape.

2016 CotY Contractor Award for Residential Bath - Before 2

The existing bathtub was very small and set in the corner of the room where limited natural light could reach. It was outdated and uninviting.

2016 CotY Contractor Award for Residential Bath - After 2

The centerpiece of the new design is a compelling barrel tub inspired by traditional Japanese bathing practices. Deep and comfortable, the tub is designed for immersing with long soaks, which create a sensation of relaxing ritual.

2016 CotY Contractor Award for Residential Bath - Before 3

The original medicine cabinet was standard fare in the existing bathroom. Limited lighting made the room feel dark and cramped.

2016 CotY Contractor Award for Residential Bath - After 3

The new design reflects multiple levels of light, creating an open, restorative effect. Quartz countertops are contrasted with a shimmering backsplash in shades of mother-of-pearl, blue and gray.

2016 CotY Contractor Award for Residential Bath - After 4

Tranquil hues and spa-like features create a seductively relaxing atmosphere with a calming connection to tradition and the outdoors. Simplicity is accentuated throughout the space with clean lines and a streamlined layout.