2017 San Diego Home/Garden Lifestyles Kitchen of the Year

Award Winners Before and After

2016 CotY awards for Bath 60k-100k

This project has won the following awards:

See this project in our portfolio.

  • 2017 Kitchen of the Year – San Diego Home/Garden Lifestyles

PROJECT SUMMARY:

In a historical La Jolla home by acclaimed architect Thomas Shepherd, the kitchen was transformed to enhance family life while honoring the essential character of the original home. A couple with a close and active family life who enjoy welcoming their children and grandchildren into their home needed a substantial update to their existing kitchen. Their 1939 Colonial-style home was designed by Thomas Shepherd, well known for his work in La Jolla. It was important to the clients to respect the original nature of their home while significantly increasing storage, improving navigation, and creating a stylish kitchen and breakfast nook with a more spacious feeling.

The new design honors the home's classic American sensibility with a modern approach. To create a more open and unified space, existing beams were pushed up for a higher ceiling and upper cabinetry blocking the view from the kitchen to the breakfast nook was removed. Custom cabinetry in crisp white provides abundant organized storage. A deep navy blue walnut cabinet with intricate detailing conceals the refrigerator and side pantries while establishing an impressive focal point. Fresh and inviting, this kitchen now brings ease, comfort, and liveliness to every family gathering.

Back to Awards.

2017 Kitchen of the Year – San Diego Home/Garden Lifestyles - Before 1

The original kitchen was dated and dark. The design wasn't amenable to cooking and entertaining. The clients wanted to welcome their children and grandchildren for family gatherings in a more comfortable setting.

2017 Kitchen of the Year – San Diego Home/Garden Lifestyles - After 1

The new design dazzles with elegant polish while honoring the essential character of the home. White cabinetry with chrome hardware reflects the generous natural light in the room. An intricate inset above the cooktop is an intriguing focal point.

2017 Kitchen of the Year – San Diego Home/Garden Lifestyles - Before 2

In the existing layout, upper cabinetry blocked the sight line between the kitchen and the breakfast nook, creating an awkward barrier.

2017 Kitchen of the Year – San Diego Home/Garden Lifestyles - After 2

After removing the upper cabinetry between the kitchen and the breakfast nook, the kitchen now has an open view into the living area. Navigation is vastly improved for cooking, serving, and entertaining guests.

2017 Kitchen of the Year – San Diego Home/Garden Lifestyles - Before 3

The existing cooktop was in the middle of the room on top of the island, in an inconvenient and unsafe position for homeowners with small grandchildren.

2017 Kitchen of the Year – San Diego Home/Garden Lifestyles - After 3

The cooktop was moved and is now a focal point of the room. The island serves as a central gathering point with generous space for storage and small appliances. A quartz countertop was selected for the island in a leather finish with a hint of blue for a rich look that echoes the color of the navy blue pantry cabinet.

2017 Kitchen of the Year – San Diego Home/Garden Lifestyles - After 4

An intricate marble inlay above the cooktop reflects the pattern of the adjacent door. The backsplash wraps the entire room and is composed of marble in smaller tiles that reflect the traditional aesthetic of the home.

2017 Kitchen of the Year – San Diego Home/Garden Lifestyles - Before 5

In the original kitchen it was a challenge to find a place to store everything. The design lacked the modern feel the clients wanted to achieve without sacrificing the notable architectural authenticity of the home.

2017 Kitchen of the Year – San Diego Home/Garden Lifestyles - After 5

Storage is now abundant and organized and new modern appliances were added throughout the kitchen, a significant challenge in a space with only two walls. A navy blue walnut cabinet with intricate detailing reminiscent of the home's origins conceals the refrigerator and side pantries.

2017 Kitchen of the Year – San Diego Home/Garden Lifestyles - Before 6

The existing breakfast nook was weighed down with walls of Venetian plaster. With wonderful views of the greenery outside, the space still felt dark because of its old fashioned design.

2017 Kitchen of the Year – San Diego Home/Garden Lifestyles - After 6

Now a stunning element of the kitchen's design, the breakfast nook was updated with the same paint colors as the kitchen. An elegant breakfast buffet now serves as a visual transition between the kitchen and the breakfast nook.

2017 Kitchen of the Year – San Diego Home/Garden Lifestyles - After 7

Removing the upper cabinetry that once separated the kitchen from the nook was a dramatic change in the visual relationship between the two spaces that makes the whole area feel more open, unified, and full of light.