Architectural Digest 2013 Before + After: Reader Kitchens Contest Winner

Award Winners Before and After

MAIN_2013ArchitecturalDigest

This project has won the following awards:

See this project in our portfolio.

  • 2013 Architectural Digest Best Kitchen - Before + After: Reader Kitchens
  • 2013 CotY (Contractor of the Year) Regional Award for Residential Kitchens $80,000 - $120,000
  • American Society of Interior Designers (ASID) 1st Place (tie) 2012 Kitchen

PROJECT SUMMARY:

A retired couple with Maryland roots and a beautiful California coastal home wanted their kitchen to embrace its natural surroundings while honoring the aesthetics of East Coast Colonials. Strategic space planning was essential for this kitchen, which was moved to a part of the house that better captured ocean views and designed with three entrances for ideal access and circulation.

Meticulous molding is just one of the architectural details that transforms the room from its original ranch house blandness to character-rich splendor. Peninsulas were added for prime storage and functionality in a room with limited wall space. Windows with authentic casing and nostalgic lighting over the island delineate the East Coast look. Mahogany floors, a wood countertop on the island and hard rock maple cabinetry with a painted alabaster finish evoke an East Coast mood. This kitchen is a refreshing interpretation of Colonial style on the California coast.

Back to Awards.

2013AD_Before1

The original kitchen was awkward to navigate and had a limited visual connection with the home's natural surroundings.

2013AD_After1

Multiple entrances, abundant storage and all the convenient appliances expected in a modern kitchen are incorporated into a design inspired by some of the most appealing elements of kitchens from a bygone era.

2013AD_Before2

The previous kitchen was bland and outdated. The space was uninspired and the layout did not work well for cooking and entertaining.

2013AD_After2

The kitchen was moved to better capture amazing coastal views. Meticulous molding details throughout the room include a new soffit with recessed lighting. The island's wood countertop is a solid expression of unpretentious appeal.

2013AD_After3

The cabinetry was custom designed in hard rock maple with an alabaster finish that was arrived at after much experimentation to find exactly the right tone of white to enhance the intent of the design. Classic hardware completes the effect of enduring elegance.